‘Hé’? Hoor ik je denken…
Ja, toch is het zo. Als je nog ín een dergelijke situatie verkeerd of nog herstellende bent, is het waarschijnlijk dat je je dit níet voor kunt stellen. Maar, als je jezelf boven dergelijke ervaringen uit weet te werken dan beschik je over een oerkracht. Als je bijna verzopen, vertrapt, gebruikt en tot het uiterste gedreven, tóch weer boven komt dan schuilt er een survivor in je. Óf je verdrinkt en komt er nooit meer uit, óf je komt er krachtiger uit dan ooit. ‘It’s up to you’.

Narcistisch misbruik is een traumatiserende en destructieve ervaring. Het komt vaker voor dan mensen denken. Het is onzichtbaar, sluipend en anders dan mensen denken of zich voor kunnen stellen. Daarom wordt het in de meeste gevallen te laat opgemerkt of zelfs helemaal niet, laat staan dat de buitenwereld het merkt, tot het te laat is.

Veel oorspronkelijk sterke, positieve en gezonde mensen zijn beroofd van hun identiteit en levenslust als zij uit situatie komen waar sprake was van langdurig narcistisch misbruik (ernstige en onzichtbare pathologie van een naaste).

Verborgen gewetenloos misbruik

Vaak herkennen mensen die in een situatie van narcistisch misbruik verkeren dit type misbruik eerst helemaal niet als zodanig. Ze komen er later steeds meer achter, als ze zichzelf langzaam ongemerkt, maar volledig zijn kwijtgeraakt.

Langzaam maar zeker is ‘zich niet goed voelen’ of ‘niks waard vinden’ normaal geworden. Twijfel, angstgevoelens, wantrouwen, continu in stress verkeren is ook ‘normaal’ geworden. Ze herkennen het in veel gevallen niet of pas veel te laat. Ze weten vaak niet dat narcistisch/ psychologisch misbruik de oorzaak van hun ernstige klachten is.

Ze raken depressief, burnout, angstig en geïsoleerd en/of hebben Complex PTSS ontwikkeld. Vaak met verregaande fysieke, emotionele, sociale én financiele gevolgen.

Zelfs door professionals zoals huisartsen en therapeuten, worden ogenschijnlijk op zichzelf staande klachten niet herkend als gevolg van emotioneel misbruik. Er gaat een groot potentieel verloren van mensen die over talenten beschikken die totaal ondergesneeuwd en opgebrand zijn geraakt.

Mensen die langdurig te maken hebben met emotioneel misbruik, komen niet meer aan zelfzorg toe, laat staan aan het ontwikkelen van hun talent en potentieel. Er is geen andere ruimte meer dan overleven, vooral in psychologische en emotionele zin. Maar uiteindelijk ook in fysieke en financiele zin.

Narcisme heeft daarom een ernstig onderschat en onzichtbaar, maar wel degelijk negatief effect op de hele maatschappij. Het is misbruik is sluipend ‘subtiel’ en verborgen, maar zeer destructief, voor velen. Mannen en vrouwen.

Herstellen

De weg van herstellen is niet eenvoudig en wordt door omstanders en zelfs door professionals lang niet altijd begrepen.

Herstellen én overwinnen vraagt vaak om een totale reconstructie van jezelf. Niet, dat hoe je voor de ervaring niet goed was zoals je was. Zeker niet. Er is jou iets duisters overkomen waar je niets aan kon doen. Je hebt een realiteit ervaren die voorgoed jouw onschuld heeft weggevaagd. Een realiteit die velen om jou heen niet kunnen, willen of durven te zien. Een realiteit die helaas bestaat, en meer dan wordt gedacht en herkend.

Hoe destructief ook; hoe kapot and in shock je ook bent; dit is uiteindelijk ná je herstel dé voorsprong die je hebt op mensen die hierover nog in (gevaarlijke) onschuld verkeren. De ervaring dwingt jou hardhandig jezelf te leren kennen, je grenzen te leren en de moed deze kalm maar krachtig te bewaken.

Narcisme en psychopathie komen veel meer voor dan men nog denkt. Dit komt door het oppervlakkige en soms misleidende plaatje dat in de media wordt geschept, dat vaak niet verder komt dan een soort ‘Hannibal Lecter type’ als psychopaat en de arrogante selfies nemende ‘gladjanus’, als de narcist. Dit beeld is zo misleidend. De meeste mensen zullen narcistich/psychopatisch gedrag geheel niet herkennen.

Het beeld dat men vaak heeft van “de” narcist of “de” psychopaat/sociopaat zit er dus vaak erg naast of is veel te oppervlakkig. Niet elke psychopaat, moord. Niet elke narcist neemt selfies of is openlijk arrogant. Niet elke psychopaat martelt anderen fysiek (wél psychologisch). Niet elke narcist is (openlijk) een dominante bralbak. Integendeel; voor de buitenwereld lijken het vaak charmante en sociale of liefdevolle types.

Velen hebben geen idee, dat de zo vriendelijke, vaak zelfs aandoenlijke persoon die ze goed denken te kennen narcist of psychopaat is, maar het absoluut wél is. Het doelwit van zo iemand weet dit helaas wel…tenminste; dat er achter de schermen heel ander gedrag zichtbaar wordt. Meestal is dit één, soms meerdere naasten of iemand die veel met diegene heeft te maken. Maar zelfs naasten of familieleden zien of merken het niet altijd…Het is meestal één, langzaam geisoleerd doelwit dat het ware gezicht van de narcist ziet. Een eenzame en beangstigende ervaring.

Harde les

Na deze ervaring en soms pas jaren na je herstel zul jij de signalen van narcisten eerder herkennen, door te voelen wat een ander met jou doet. Het is overigens dan nog steeds niet zo dat je elke narcist direct zult herkennen. Zelfs de meest deskundige en ervaren mensen, kunnen steeds weer opnieuw om de tuin worden geleid.

Maar als jij je herstel grondig, geduldig en met moed aanpakt, zul je signalen sneller herkennen en weet je beter hoe je hier mee om moet gaan. En dát wapent je en geeft jou een voorsprong op degenen die het niet herkennen.

Bovendien ontdek je dat de ervaring jouw kijk op jezelf en de wereld heeft veranderd. De ervaring van narcistisch misbuik is dé meest harde les die je zult krijgen. Zeker als je ook nog te maken krijgt met ongebrip of zelfs misbruik van omstanders van de narcist. Je wereld -of mensbeeld veranderd.

Het dwingt jou te kijken naar jezelf. Wie ben ik? Waar sta ik. Wat wil ik. Waar ligt mijn grens. Wie zijn mijn echte vrienden? Narcistisch misbruik is met het mes op je keel verzuipen óf met de moed van een leeuw, loslaten, nieuwe keuzes maken en je grenzen bewaken. Maar ook met de moed van een leeuw regelmatig pijnlijke of nare waarheden in de ogen durven aankijken, die anderen niet zien of niet willen zien, waardoor jij soms impopulaire lijkende, maar integere moet keuzes maken.

Vaak betekent dit dat je alleen moet durven staan en niet mee zult gaan met ‘de meute’. Dat vergt een onvoorstelbare moed en kracht, maar het is de enige weg naar zelfbehoud en integriteit.

De weg van herstel is langdurig maar niet onmogelijk. Je zult het uiteindelijk gaan zien als extreme, maar waardevolle levensles. Het overkwam jou om ook je eigen disfunctionele patronen om te buigen naar een hogere kwaliteit van leven en te leren zien dat er absoluut, en helaas steeds meer, mensen bestaan die verborgen achter hun charmante lach, geen enkel geweten of normaal menselijk gevoel hebben. Als het je lukt van de gevolgen van deze traumatiserende ervaring uit te groeien, kun je verder groeien naar een krachtiger mens dan je ooit was… Hoe destructief deze ervaring met narcisme ook was…

Heb je hulp nodig en wil je weten wat de mogelijkheden zijn?

Mail me dan op: info@heartsease.nl

Delen? Graag!