Complexe PTSS: Als trauma langdurig en herhalend is
Complexe Post Traumatische Stress Stoornis (Complexe PTSS of C-PTSS) is een aandoening die wordt veroorzaakt door langdurige en herhalende blootstelling aan extreem stressvolle situaties. De symptomen lijken sterk op die van de ‘gewone’ PTSS, maar er zijn belangrijke verschillen, zowel in oorzaak als in de symptomen die je ervaart.
Het verschil tussen PTSS en Complexe PTSS
PTSS is meestal het gevolg van één duidelijk traumatische of bedreigende gebeurtenis zoals een ongeval, overval, natuurramp of geweld. Je kunt het ook ontwikkelen als je getuige bent van zo’n gebeurtenis bij iemand anders.
Complexe PTSS daarentegen ontstaat na langdurige blootstelling aan traumatiserende situaties. Het gaat om ervaringen die vaak niet in één duidelijke gebeurtenis te vatten zijn. Het continu blootstaan aan situaties en mensen die heftige stress of angst bij je veroorzaken, waaraan je niet kon ontsnappen en je er ook niet tegen kon verweren, maar die je meestal ook niet direct kon duiden als misbruik.
Vaak heeft Complexe PTSS zijn wortels al in iemands kindertijd, maar het is ook mogelijk om op volwassen leeftijd nog C-PTSS te ontwikkelen, bijvoorbeeld door langdurige narcistische relaties of andere vormen van emotioneel misbruik.
Situaties die Complexe PTSS kunnen veroorzaken
De volgende situaties verhogen het risico op het ontwikkelen van Complexe PTSS:
- Langdurig fysiek, seksueel en/of psychisch en emotioneel (kinder)misbruik
- Situaties waarin iemand (kind of volwassene) jarenlang wordt gepest, gemanipuleerd of geïntimideerd, maar niet kan ontsnappen en dit machteloos moet ondergaan
- Situaties waarin iemand langdurig ‘gevangen’ wordt gehouden (fysiek, mentaal of emotioneel) en daarbij een steeds herhalende vorm van misbruik ondergaat
- Langdurige relaties met narcistische of anderszins emotioneel misbruikende partners of familieleden
- Opgroeien in een onveilige gezinssituatie met verslaafde, mishandelende of emotioneel afwezige ouders
Kortom: bij het langdurig verkeren in situaties waarin je onderdrukt, gedomineerd, gemanipuleerd, ge-gaslight, gepest, geïntimideerd of misbruikt wordt en waaraan je niet kon ontsnappen of je kon verweren, loop je grote kans op Complexe PTSS te ontwikkelen.
Vooral het niet kunnen ontsnappen of je niet kunnen verweren lijkt een belangrijke oorzaak van het ontstaan van trauma; het machteloos moeten ondergaan van misbruik, zonder uitweg.
Symptomen van Complexe PTSS herkennen
Complexe PTSS omvat alle symptomen van reguliere PTSS, maar heeft daarnaast nog aanvullende kenmerken die specifiek zijn voor langdurig trauma.
Emotionele en gedragsmatige symptomen
- Moeite met emotieregulatie: Dit kan zich uiten in uitbarstingen van woede, onverwachte huilbuien, je onverschillig of zelfs verdoofd voelen.
- Riskant gedrag: Roekeloos gedrag, zelfbeschadiging, zelfmoordgedachten of impulsief risicovol gedrag.
- Dissociatie: De ervaring losgekoppeld te zijn van jezelf en je eigen gevoel en/of lichaam. Je eigen gevoel ‘uit’ zetten als je geconfronteerd wordt met een traumatische situatie of de herinnering hieraan.
- Geheugenverlies: Hiaten in je herinnering rondom traumatische gebeurtenissen.
- Verstoord zelfbeeld: Je niet meer thuisvoelen in en met jezelf. Gevoelens van enorme schaamte, schuld en zelfhaat.
- Hopeloosheid: Gevoelens van doelloosheid, uitzichtloosheid en het gevoel niet meer van betekenis te (kunnen) zijn. Vroegere interesses en doelen in je leven lijken verdwenen.
Relationele symptomen
- Fluctuerend beeld van de misbruiker: Je beeld van degene die jou mishandelde schommelt tussen idealisatie (liefde, vriendschap, trouw) en afkeer (haat, woede, afschuw).
- Beperkt vermogen om relaties te vormen: Vaak herhaal je met Complexe PTSS dezelfde traumatische ervaringen met andere mensen. Je kunt steeds weer in aanraking komen met soortgelijke misbruiksituaties.
- Wantrouwen: Je vertrouwen in anderen is ernstig aangetast, waardoor het moeilijk is om nieuwe, gezonde relaties aan te gaan.
- Overmatige afhankelijkheid: Of juist het tegenovergestelde – extreme zelfstandigheid en niemand nodig willen hebben.
- Moeite met grenzen stellen: Niet weten waar jouw grenzen liggen of deze niet kunnen communiceren naar anderen.
Lichamelijke symptomen
Bij Complexe PTSS converteert emotionele pijn vaak in fysieke klachten, pijn of zelfs ziektes. Dit kan van alles zijn en verschilt per persoon:
- Chronische hoofdpijn of migraine
- Verkrampte spieren en spierpijn
- Misselijkheid en andere maag-darmklachten
- Overmatig zweten, langdurige hartkloppingen
- Ademhalingsproblemen, gevoel van een dichtgeknepen keel
- Op langere termijn: auto-immuunziekten, huidproblemen, hart- en vaatziekten
Langdurige stress en trauma belasten het immuunsysteem zwaar. Als je klachten lang blijven aanhouden, kunnen psychische problemen uiteindelijk leiden tot ernstige fysieke gezondheidsproblemen.
Wanneer hulp zoeken bij Complexe PTSS
Als je meerdere van de bovengenoemde symptomen herkent, is het belangrijk dat je een arts of psycholoog raadpleegt. Een psycholoog of psychiater kan bepalen of jouw klachten passen bij de criteria van Complexe PTSS en een passende behandeling adviseren.
Wees je ervan bewust dat de klachten van Complexe PTSS kunnen lijken op andere aandoeningen. Het kan verward worden met burn-out, depressie, borderline- of bipolaire stoornis, waardoor je verkeerd gediagnosticeerd kunt worden. Bij kinderen kunnen de symptomen lijken op ADHD, ADD of andere ontwikkelingsstoornissen.
Het is daarom belangrijk dat je:
- Een specialist zoekt met ervaring in traumabehandeling
- Jezelf informeert over Complexe PTSS
- Eerlijk bent over je voorgeschiedenis van langdurig misbruik of trauma
- Een second opinion vraagt als je twijfelt aan de diagnose
Behandelmogelijkheden voor Complexe PTSS
Complexe PTSS is vaak lastiger te behandelen dan reguliere PTSS. Het vraagt om een zorgvuldige, gefaseerde behandeling en soms ook om een andere benadering. Complexe PTSS gaat bovendien vaak samen (is comorbide) met andere aandoeningen zoals verslaving, codependency, traumabonding, narcistisch slachtoffer syndroom, depressie of eetstoornissen.
Effectieve behandelingen voor Complexe PTSS kunnen zijn:
- Traumagerichte therapieën zoals EMDR, Somatic Experiencing of Sensorimotor Psychotherapy
- Cognitive Processing Therapy (CPT) of Cognitieve Gedragstherapie (CGT)
- Internal Family Systems (IFS) therapie
- Dialectische gedragstherapie (DGT) om emotieregulatie te verbeteren
- Lichaamsgerichte therapieën om de verbinding met je lichaam te herstellen
- Groepstherapie met lotgenoten
Als je denkt dat je Complexe PTSS klachten te maken hebben met narcistisch misbruik en je het gevoel hebt niet los te komen van die relatie of vast te zitten in een traumaband, dan is het traject “Loskomen van de traumaband” mogelijk geschikt voor jou. Dit traject behandelt onder andere hoe om te gaan met triggers en de effecten van emotionele flashbacks.
Het is belangrijk om naast online zelfhulp ook professionele hulp te zoeken. Bezoek bij deze klachten altijd een erkend psycholoog of psychiater met ervaring in traumabehandeling.
FAQ- Complexe PTSS:
Is Complexe PTSS een officiële diagnose?
Ja, sinds 2018 is Complexe PTSS opgenomen in de ICD-11 (International Classification of Diseases) als officiële diagnose. In de DSM-5, het handboek dat in Nederland vaak wordt gebruikt, staat het nog niet als aparte diagnose, maar wordt het gezien als een variant van PTSS.
Kan Complexe PTSS worden genezen?
Met de juiste behandeling kunnen de symptomen van Complexe PTSS significant verminderen, waardoor je kwaliteit van leven sterk verbetert. Volledige ‘genezing’ is een complex begrip bij trauma, maar velen leren goed met de gevolgen leven en bouwen een bevredigend leven op.
Hoe lang duurt herstel van Complexe PTSS?
Herstel is een individueel proces waarvan de duur sterk kan variëren. Het gaat vaak om een traject van meerdere jaren, waarbij verschillende fasen worden doorlopen. Eerst ligt de focus op stabilisatie en veiligheid, daarna op traumaverwerking, en tenslotte op re-integratie.
Kan ik Complexe PTSS hebben zonder me de traumatische gebeurtenissen te herinneren?
Ja, geheugenverlies of vage herinneringen aan traumatische gebeurtenissen zijn juist kenmerkend voor Complexe PTSS. Het brein beschermt zichzelf door pijnlijke herinneringen af te schermen, wat kan resulteren in gedeeltelijke of volledige amnesie voor bepaalde periodes.
Heeft iedereen die langdurig misbruik heeft meegemaakt Complexe PTSS?
Niet iedereen die langdurig trauma heeft meegemaakt, ontwikkelt Complexe PTSS. Factoren zoals aangeboren veerkracht, de aanwezigheid van steunfiguren tijdens het trauma, en tijdige hulp na het trauma kunnen beschermend werken.
Lukt het jou niet om los te komen van een traumaband? Doe dan het online of persoonlijke traject Loskomen van de traumaband.
Ons hele leven hebben we geleden onder onze kwaadaardig narcistische vader. Nu ben ik oud en kan nog steeds bijna geen normaal leven leiden, omdat ik niet weet wat normaal is doordat we ons leven lang door hem psychisch mishandeld zijn. Elke dag leden we onder zijn gaslighting, geweld, getreiter, enz. Gelukkig zijn mijn zus en moeder al vroeg overleden. Zij waren daardoor eindelijk bevrijd. Mijn vader(87 nu) laat zijn gifspoor nog steeds achter in mijn leven, via zijn flying monkeys. Daar heeft hij er heel veel van want hij is een intelligente man en is ook heel charmant dus iedereen gelooft hem graag. Al hoorde ik laatst van mijn tante dat zijn verzorgers hem toch ook niet helemaal normaal vinden. Heb haar verteld dat hij altijd al zo was. Wat ze ook best wel weet hoor, want zij heeft in haar jeugd ook onder hem geleden vertelde ze me ooit.
Het lot van mijn zus, moeder en mij wordt door andere mensen gewoon ontkend. Als ik(pas vandaag de dag want eerder durfde ik dat nooit) wel eens wat vertel over hoe mijn vader elke dag tegen ons deed wordt me gewoon gezegd dat ze me niet kunnen geloven. Dat zeggen mensen dan met een fijn lachje op hun gezicht. Dat is het ergste, die zelfingenomen lachjes van de vliegende apen van mijn vader. Je kunt het ook niet bewijzen he? Je kunt alleen je mond maar houden.
Zelfs de dokter gelooft me niet want zij kent mijn vader goed, maar alleen maar met zijn mooie masker op. Het enige bewijs dat ik heb is de kromgeslagen metalen pijp waar mijn vader altijd mee sloeg. En hakte, waardoor de punt zelfs is gespleten. Die heb in nog nooit aan iemand laten zien omdat ik dat dan toch ook wel heel erg vind. Maar hij ligt nog wel op zolder. Het bewijs van mijn vaders hysterische kwaadaardigheid.
Zo modder ik mijn eenzame leven door. Alleen op internet kan ik mijn ei kwijt en toch helpt dat niet.
Hoi Silvia, heel herkenbaar wat je schrijft. Niemand die je geloofd. Je was afhankelijk van je vader als kind en dat maakt het extra heftig, je wist dat het niet klopte maar waar moest je naartoe? En zo leefde je met je ‘geheim’ diep weggestopt. Ik ben nu 55 jaar en door als volwassene binnen 3 jaar twee maal met een narcistische collega, die ook nog de functie had mij aan te sturen, te maken gehad ben ik er sinds kort achter waarom ik me zo vernederd heb gevoeld. Het was de trigger op oud trauma uit mijn jeugd met mijn stiefvader. Ik weet nu zeker dat hij ook een narcist was vanwege zijn niet te volgen drang mij te kleineren, onderuit te halen, belachelijk te maken, volledig onder controle te houden, ook regelmatig sloeg maar ook opeens weer aardig kon zijn en zoals ik nu weet dit gedrag veinsde om zijn zin te krijgen. Mijn moeder stond erbij en keek ernaar mij broer was zoveel mogelijk uit beeld. Mijn eigen vader was er ook nooit echt voor me. Als ik erover vertelde kon die ook alleen zijn eigen tekort wegpraten met ik had nooit met je moeder moeten trouwen. Ze waren gescheiden omdat mijn vader homofiel bleek te zijn. Dan was ik er ook niet geweest dus in plaats van zijn verantwoording alsnog te nemen deed hij het daar mee af. Zo pijnlijk om te voelen dat er niemand echt voor je kon zijn dat ik niet liefdevol ben opgegroeid en begeleid in het leven……Ze zijn op mijn broer na allemaal niet meer in leven. En mijn broer wil nergens over praten die heeft het achter zich gelaten zegt ie…..Maar goed dit zal jou ook niet opbeuren maar weet dat je niet alleen staat.
Hoi Eric. Opbeuren hoeft ook niet. Het is goed om te horen hoe een ander het heeft meegemaakt. Nee, we staan niet alleen, er zijn heel veel mensen zoals wij. Helaas ken ik geen lotgenoten hier in de buurt al zullen die er toch zijn. Dan konden we elkaar misschien steunen.
Dat familie nergens over wil praten ken ik van mijn familie. Die ook niets wil horen. Terwijl zij ook jarenlang deel van de mishandelingen hebben uitgemaakt. Ze zaten erbij, zagen, wisten en deden niets.
Sinds ik hen álles heb verteld gaan ze zelfs in de geest van mijn vader verder met treiteren! Mijn tante probeerde me zelfs te treffen via mijn overleden zusje. Slecht!!!!! Ze zijn blijkbaar net als mijn vader, hun broer. Ik heb dat nooit geweten.
Het is alsof het beest in hen is ontketend door hen volledig in te lichten. Mijn tante schreef zelfs dat als ik ooit ziek wordt, ik geen hulp van mijn familie krijg. Ben daar overigens wel blij mee want zulke mensen wil je niet om je heen hebben als je ziek bent.
Nu zie ik pas hoe mijn familie is. Het is zeer verbazingwekkend.
Sindsdien zie ik mensen die zwijgen en de mishandelingen daardoor dus toelaten als medeplichtig.
Als je toegeeft dat je familie er niet over wil praten (term gaslichtning) verteld dat mij heel veel, ik heb er veel onderzoek naar gedaan en je zult versteld staan hoe het als een ketting of puzzel inelkaar valt. Ik wens je veel sterkte net als alle andere lotgenoten.
Fantastisch informatieve site. En aan de lotgenoten. Ik herken alles! Zo eenzaam vreselijk. Ik ben begonnen met trauma therapie. Het praten helpt me niet verder ik ben 52 en komt uit narcistisch en verslaafd gezin. Weet pas nu dat al mijn eigen relaties ook destructief waren. Ik ben codependent dat weet ik nog maar net. Veel rust nemen mediteren oefeningen en ontspannen… hou van je zelf wees LIEF voor je zelf.
Ik hoor veel over delen werk
Liefs
💓🙏🏽🍀
Chris, dank voor je mooie woorden. En wat naar dat jij hierin ook zoveel hebt moeten doorstaan.
Alleen praten, zeker bij trauma, is inderdaad niet genoeg om hiervan te herstellen. Trauma behandeling door narcistische / psychische mishandeling is heel complex. Fijn dat je in ieder geval nu lief voor jezelf begint te zijn. Dat is een klein begin.
Wat bedoel je met “ik hoor veel over delen werk”?
In ieder geval heel veel sterkte en ook succes met je helingsproces.
Wat voor behandeling is wel meer effectief? Ik blijf ook maar zoeken en niet echt helen in de kern..
Dag Pam, dank voor je reactie. Daar ben ik ook nog zoekende naar. Het verschilt per persoon, de ene heeft wel veel baat bij bijvoorbeeld EMDR en de ander weer niet. Er is niet één standaard behandeling die altijd bij iedereen aanslaat. Waar ik het vooral in zoek zijn lichaamsgerichte therapieen, zoals haptotherapie, PMT (psychomotorische therapie), of Somatic Experiencing en TRE en dergelijke. Anderen vinden veel baat bij Yoga of Tai Chi/QiGong, vechtsporten, dansen of juist meer tradionele vormen van therapie (schematherapie) e.d.. Waarschijnlijk heb je niet veel aan mijn antwoord, maar hopelijk een beetje. Het is en blijft een heel persoonlijke zoektocht, waar ook de grootste experts nog in blijven onderzoeken.
Heel veel succes en sterkte.
Hoi ik ben Wendy,inmiddels gescheiden na 21 jaar van een narcistische man.nu bijna 8 jaar geleden. Ik lig mentaal nog altijd in puin.ik herken het allemaal.hij was,buiten de de deur fantastisch,niemand geloofd je,ook de ggz niet,vrienden,had ik ook niet meer,alles wat niet goed ging ,lag aan mij,ik was de gek.ik liep vaak weg,hij belde de politie,om me te vinden.want ik was weer gekgeworden.niemand neemt je serieus,ik wilde scheiden,hij dreigde dat ik nooit m’n dochtertje kreeg te zien,ik was toch gek,verplichtte me tot seks,had ie recht op.verschillende keren poging tot zelfmoord gedaan,want ik trok t niet meer,en alles was toch mijn schuld.uiteindelijk gescheiden,mijn dochter lijkt zo op haar vader,ze is nu 28 jaar,ik ga stuk van verdriet,maar met haar omgaan is onmogelijk.volgens mijn maatschappelijke hulp,want ik ben dus niet meer sociaal vaardig,voel me eenzaam,maar expertise centrum,neemt je ook totaal niet serieus,zoek psychische hulp.nou,na jaren ggz,ben ik wel s uitbehandeld,ik blijf suïcidale gedachten houden,ik voel me een alien,totaal geen aansluiting.maar volgens m’n maatschappelijke hulp,heb ik h.s.p.overgevoelig persoon.al een paar x mijn insuline in mijn buik willen spuiten,omdat ik geen rust kan vinden,ik ben gewoon niet de moeite,dood is beter.dat ik een narcist was getrouwd,was niet in mij opgekomen,nu ik dit gelezen heb,is het wel erg duidelijk.