Uw coach bij narcistisch misbruik - FrouckHulp bij narcistisch misbruik

Hai! Ik ben Frouck en begeleid via online trajecten mensen die vastzittten in het web van emotioneel/narcistisch misbruik. Ik help hen bewustworden van wat hen is overkomen. Wat emotioneel misbruik is (pesten hoort hier ook bij), waaraan je het kunt herkennen en wat de gevolgen zijn.

Ik begeleid in het zelf-onderzoek te doen en stappen te ondernemen om de gevolgen van dit type misbruik te overwinnen. Om vanuit zichzelf gezondere stappen te maken richting een hogere kwaliteit van leven. 

Ervaringsdeskundige

Zelf ben ik wat dit type misbruik betreft door de wol geverfd en door de mangel gehaald, zowel als kind en als volwassene. Dit begon ik pas na mijn 35e te beseffen. Zó lang kun je je dus onbewust zijn van het feit dat je wordt misbruikt. Dat overkomt veel mensen die als kind zo zijn opgegroeid. Je weet niet beter, je hebt geen ander referentiekader en dus denk je dat alles wat er met je gebeurt en wat je voelt, normaal is. Je minderwaardig, klein en niet belangrijk voelen is jouw ‘normaal’.

Juist door zo’n kindertijd, was ik als het ware ‘voor-geprogrammeerd’ in mijn volwassen leven steeds in dit soort situaties terecht te komen. Nooit geleerd om grenzen aan te geven of deze überhaupt te kennen, maakt je vatbaar voor het type mensen die hier misbruik van zullen maken. Vaak op het gewetenloze af.

Eigenlijk heb je geen idee dat, wat jíj wilt belangrijk is. Dat jij belangrijk bent. Je bent voortdurend bezig in te spelen op ‘de ander’ om nog meer misbruik te voorkomen. Iets wat je overigens lange tijd helemaal niet ziet als misbruik. Hierdoor kom je nooit toe aan jezelf en je eigen ontwikkeling.

Hoewel ik het op school, in sport en sociaal heel goed deed, deed ik dat vooral voor anderen. Ik was het ‘ideale’ kind. Maar onzichtbaar voor iedereen bleef, wat er thuis gebeurde en dat ik daar in mijn eentje mee dealde. Daar kwam ik amper toe aan de ontwikkeling die bij míj paste en het maken van de goede keuzes, voor mij. Ik kreeg geen ruimte om mezelf te zijn. Het voelde thuis (emotioneel) niet veilig. Onbezorgd kind zijn, heb ik nooit gekend. Ik had geen idee van mijn eigen grenzen, laat staan dat ze gehoord werden. Die grenzen heb ik allemaal later nog moeten leren.

Die kindertijd was dé voedingsbodem voor meer (emotioneel) misbruik in mijn volwassen leven. Ik was een magneet voor persoonlijkheden met zeer toxisch  gedrag en belandde in meerdere situaties die ronduit destructief waren. Zowel in de liefde als in mijn werk en omgeving.

Herstellen

Ik heb mezelf via een lange weg van vallen en opstaan volledig omgevormd nadat ik op alle gebieden in mijn leven vastliep, geisoleerd en opgebrand raakte. Het was een keiharde les die erg ver ging. Meerdere keren heb ik op het randje van ‘opgeven’ gestaan, niet in staat nog een uitweg te kunnen zien. Een innerlijk drive om dat niet toe te laten, heeft erger voorkomen.

Het is precies die innerlijke drive die ik wakker wil maken in en in wil zetten bij mijn clienten.

Inmiddels geeft deze ervaring me een voorsprong op mensen die narcistisch gedrag niet herkennen en zonder het te merken, rechtstreeks in de val lopen van… Het heeft me veel over mezelf geleerd ook en wat dat betreft ben ik de ervaring min of meer dankbaar. Ik sta nu behoorlijk stevig in mijn schoenen.

Zonder te weten dat het bestond, bleek ik last te hebben van Complex PTSS en daardoor volledig burnout te zijn. Met alle gevolgen van dien. Narcistisch/emotioneel misbruik is een ernstig onderschat onbekend probleem. Het wordt amper erkend, noch herkend omdat het ‘covert’ is (onzichtbaar, sluipend en geniepig). Het vraagt heel veel kennis en ervaring het spel van narcisten te herkennen én er op de juiste manier afstand van te durven nemen.

Narcistisch misbruik isoleert je, het consumeert en verzuipt je. Het vreet aan je ziel, je persoonlijkheid en je leven. Je omgeving begrijpt niet wat er gebeurd, juist omdat het zo moeilijk te vatten is en verborgen. En dat maakt narcistisch misbruik dubbel zwaar; behalve het misbruik zelf, is er weinig tot geen begrip of steun.

Logo HeartSease CoachingIn ‘hulpverleningsland’ heb ik ondervonden dat er voor slachtoffers van narcistisch/emotioneel misbruik niet zo makkelijk goede professionele hulp te vinden is. Je moet het treffen wil je hierin goede hulp krijgen. Na een aantal ‘missers’ in het zoeken van de juiste hulp waardoor mijn proces langer duurde dan had gehoeven, trof ik gelukkig een goede.

Sterkere zelf

Ik weet dat het vooral mijn eigen inzet, verdieping in het onderwerp en in mezelf, mijn bereidheid ook naar mezelf te kijken en de moed om situaties en mensen los te laten, mij gebracht heeft waar ik nu ben. Ik heb me inmiddels meer dan 12 jaar fanatiek verdiept in het onderwerp emotioneel / narcistisch misbruik, de gevolgen hiervan en vooral… hóe dit te overwinnen. Je kijk op de wereld wordt nooit meer hetzelfde, maar wel realistischer. Overleef je dit, dan overleef je meer. Het maakt je enorm sterk.

Ik geloof dat ik heb doorstaan wat ik heb doorstaan, om anderen hierin te kunnen helpen. Hen te leren ontdekken wie zij zelf zijn, grenzen aan te geven, keuzes te maken, verantwoordlijkheid te nemen. En bovenal, niet meer reactief te zijn op triggers door bepaalde mensen of situaties. Ik denk dat het “niet meer op die manier geraakt worden” nog de grootste uitdaging is. Hoewel het een lange lange weg van vallen en opstaan is, is het echt mogelijk.

Wat kan ik je bieden?

Ik was en ben op een natuurlijke manier altijd klankbord en praatmaatje geweest voor mensen die emotioneel in zwaar weer verkeren. Ik heb helder inzicht en een schat aan ervaring. Bovendien bekijk ik dingen vaak vanuit een andere hoek. Daarbij ben ik zeer hoogsensitief, maar sta met beide benen stevig op de grond.

Vanuit mijn vorige bedrijf, kreeg ik regelmatig terug gekoppeld dat ik zaken helder over kan brengen en een sterk inlevingsvermogen heb.

Schrijven was van kinds af aan ‘mijn ding’ en hoewel nooit bewust, voelde ik al jong de kracht ervan. In 2014 ronde ik de studie HBO Concepting en Storytelling af.

Inmiddels heb ik de opleiding Online Coaching met de Mindful Analysis methode afgerond, volg ik diverse schrijftherapie-methodes en doe nu de opleiding Emotioneel Management:

  • EFT : Emotional Freedom Technique,
  • RET : Rapid Eye Technique
  • TAT : Tapas Acupressure Technique 

Dit zijn technieken om ‘niet functionele’ emoties te herkennen, om te buigen en er beter mee om te gaan.

Ik heb de certificaten Reiki 1 en Reiki 2.

Ik hou me bezig met de Trust Technique. Dit is vooral ontwikkeld voor dieren, maar is ook heilzaam voor mensen. Daarnaast verdiep ik me in Mindfulness, minimalisme en alles wat mogelijk is het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

handtekening frouck

Delen? Graag!