Traumaband | Wat is traumabonding en hoe kom je los uit narcistisch misbruik?

Traumaband: De onzichtbare keten in toxische relaties

Wat is een traumaband en hoe ontstaat deze?

Een traumaband ontstaat wanneer er in een relatie een voortdurende afwisseling is tussen (geveinsde) liefde, positieve aandacht, geborgenheid en diepe emotionele pijn. Dit veroorzaakt grote verwarring bij, in dit geval de partner van een narcist(e).

Deze traumaband kan in verschillende soorten relaties voorkomen: liefdesrelaties, ouder-kind relaties, broer-zus, werkrelaties of andere verhoudingen. In dit artikel focus ik op de liefdesrelatie, maar de principes gelden voor alle relatievormen waarin emotioneel misbruik plaatsvindt.

De verwarring die door de afwisseling van liefde en pijn ontstaat, verlamt en verblindt jou (niet letterlijk uiteraard, maar figuurlijk). Het zorgt ervoor dat je klem komt te zitten in een traumaband, vaak zonder dit te beseffen. En het is niet eenvoudig hier los van te komen.

Overal waar ‘zij’ of ‘haar’ staat kun je ‘hij’ of ‘hem’ lezen. In plaats van het woord ‘slachtoffer’ gebruik ik liever het woord doelwit of partner.

De eerste fase: “Too good to be true”

In het begin van een relatie met een narcist lijkt de relatie een droom, zo mooi en intens. In die fase wordt de nieuwe partner helemaal ‘ingepalmd’ en op een voetstuk geplaatst door de narcist. Dit kan zowel mannen als vrouwen overkomen, ongeacht intelligentie of opleidingsniveau.

Deze eerste fase kan weken en zelfs maanden duren waarbij het lijkt alsof het geluk voor beide niet op kan. Het is een euforische periode. Het doelwit krijgt het gevoel zijn/haar soulmate gevonden te hebben en wordt overladen met ‘liefde’, attenties, hulp, geborgenheid en aandacht. Vaak is de dosis aandacht overweldigend.

Daarbij speelt vaak ook een fysiek aspect, dat de verslaving intens sterk maakt: de seks met een narcist is in veel gevallen in de eerste fase bijzonder intens. Dierlijk intens. Terwijl je je later in de relatie steeds vaker niet meer dan een gebruiksvoorwerp voelt (en dit inderdaad ook echt bent). De “ik word als voorwerp gebruikt” fases worden dan in periodes weer afgewisseld met de intense seks en “liefde” en daarna degradeer je weer opnieuw tot speeltje. Het verlangen naar die lovebomb en hoover fases maakt en houdt jou letterlijk verslaafd. De traumaband is geboren.

Het euforische gevoel overvalt je. Veel mensen die dit overkomt beseffen dit niet, maar het is een vorm van hypnose of misschien nog beter gezegd: ‘onder invloed zijn’, alsof je ‘high’ bent.

Een bekende quote hierover:

“The devil doesn’t come dressed in a red cape and pointy horns. He comes as everything you’ve ever wished for…”

De meeste mensen die dit overkomt zien niet, dat al die liefde, aandacht, hulp, vleierij en aanbidding juist een enorme alarmbel is. Narcisten en sociopaten/psychopaten zijn meester-toneelspelers en hypnotiseurs.

In de samenleving worden ze vaak gezien als charmant, sociaal, helpend en vaak ook succesvol, hoog op de professionele ladder. Ze kunnen hele groepen mensen en zélfs ervaren psychologen, artsen en advocaten voor de gek houden en bespelen.

Het zijn charmeurs en meesters in het nabootsen van menselijke emoties (ze spelen dit, maar voelen het niet). Bovendien kunnen narcisten andere mensen lezen/scannen als geen ander. Ze scannen elk microsignaal van jouw gedrag, je uitstraling, je lichaamstaal, de toon in je stem, de blik in je ogen en meer… hieruit halen ze snel jouw kwetsbare plekken. De dingen waarvoor je gevoelig bent, waar je een zwak voor hebt en ook waarmee je te kwetsen bent en te manipuleren.

Het ontstaan van verwarring en verslaving

Door deze roes raak je als nieuwe verliefde partner, snel (sneller dan normaal) en sterk emotioneel aan de narcistische partner gebonden. Veel mensen voelen zich dus een beetje gehypnotiseerd. En dat is eigenlijk ook wat er gebeurt. “Zo sterk en intens heb ik iets nog nooit gevoeld, ik kan amper volgen wat er met me gebeurt”. En die roes voelt, jammer genoeg, ontzettend goed.

Helaas trappen veel mensen in de val, dat dat intense en overweldigende een teken moet zijn van ware liefde. In realiteit is dit juist een enorme alarmbel.

Zodra de narcist van de emotionele band met zijn ‘prooi’ is verzekerd, zodra zij haar partner vertrouwt, intens is gaan houden van hem, begint het subtiele misbruik…

Machtspelletjes beginnen, uittesten van grenzen, kleine leugens, triangulatie (verdeel en heers), testen of je jaloers te maken bent, verwarren met tegenstrijdig of vaag gedrag, gaslighten, beloftes maken en niet nakomen en dan zien hoeveel je ‘pikt’. Dit is het begin van de devaluatiefase.

De ‘liefde’ van de eerste fase wordt nu afgewisseld met verwarrende en pijnlijke signalen. Eerst nog subtiel, daarna steeds extremer. Die signalen zijn – niet te vatten – tegenstrijdig met het beeld en het gevoel dat je hebt van je liefdespartner. Dit is heel verwarrend als het jou overkomt. Dit is het begin van de verslaving en het vast raken in de traumaband.

Als de partner van je dromen jou lange tijd intens overlaadt met ‘liefde, warmte en geborgenheid’, jou het gevoel geeft dat jij de liefde van zijn leven bent en bovendien doet alsof hij zich in jou inleeft en meeleeft, waardoor je veel persoonlijke dingen deelt, ontstaat er een diepe emotionele band. Dat wil zeggen, bij de nietsvermoedende partner. Dat is menselijk en normaal.

Wat echter niet normaal is, is de verborgen agenda en de gewetenloosheid van de narcist, die die band helemaal niet voelt. Wanneer na verloop van tijd die ‘liefde en aandacht’ steeds vaker worden afgewisseld met leugens, kwetsende opmerkingen, vernederingen, kwetsende ‘grapjes’, dubieus gedrag, vreemdgaan, manipulaties, intimidaties, gaslighting, raak je als partner compleet in de stress en in verwarring.

Symptomen van een traumaband: Herken je dit?

Je hebt het niet door; het gaat langzaam. Je denkt dat je je vergist. Je wilt proberen deze puzzel op te lossen. “Wat klopt er niet? “Waarom doet hij ineens zo?”. “Wat heb ik verkeerd gedaan?”

De vragen die je jezelf gaat stellen, beginnen steeds vaker je gedachten te beheersen en over te nemen, ook dat heb je niet door. Het gaat langzaam. Ineens voel je ook schuld- en schaamtegevoelens, zonder dat je begrijpt waarom.

Je weet dit dan nog niet, maar deze gevoelens projecteert de narcist op jou. Ze horen niet bij jou, ze zijn niet van jou, maar dat weet je niet zolang je in deze relatie/dynamiek zit. Je voelt je vaak heel naar over jezelf. Alsof je iets heel ergs of doms gedaan hebt, maar je weet niet wat. Narcisten geven jou dit gevoel en het laat je niet meer los. Dit maakt je onrustig en onzeker. Het put je uit.

Als partner zul je het misbruik en gedrag van je narcist (wat je dan nog niet als misbruik ziet) proberen te verklaren. Of je zoekt de schuld bij jezelf. Hier speelt de narcist bewust op in met valse beschuldigingen, suggestieve opmerkingen, ontkenningen (gaslighten), jou in onduidelijkheid laten, verdraaiingen, het slachtoffer spelen, projectie en nog veel meer tactieken. Hij beschuldigt je steeds weer, vaak heel subtiel, van dingen waar jij juist slachtoffer van bent.

Traumaband

Herkenbare symptomen van een traumaband:

  • Je raakt steeds verder van jezelf verwijderd
  • Je gaat steeds meer op eieren lopen
  • Je leeft in steeds grotere stress
  • Je ontwikkelt angst om willekeurig en elk moment gekwetst te raken
  • Je gaat dingen zeggen en doen, die je vanuit je eigen normen en waarden nooit zou doen
  • Je begint andere mensen te ontwijken
  • Je bent steeds erg onrustig of bang
  • Anderen gaan jou ontwijken, omdat ze je gedrag niet begrijpen en jou niet meer herkennen
  • Anderen gaan jou ontwijken omdat de narcist leugens over je vertelt
  • Je raakt alle vertrouwen in jezelf en anderen kwijt
  • Je hebt steeds minder energie
  • Je kunt steeds minder van dingen genieten
  • Je kunt je niet meer concentreren op ‘normale’ dingen en dagtaken
  • Je gedachten gaan alleen nog maar over het gedrag van je partner
  • Je blijft hem/haar zelfs nog steeds verdedigen
  • Je gaat twijfelen aan je eigen of dé realiteit

 

Wetenschappelijke verklaring: The Rat Game

Onderzoek “The Rat Game” heeft onderzocht hoe het kan dat iemand die langdurig in een misbruiksituatie zit, hier niet van los kan komen:

In a psychological experiment, you can take a bunch of lab rats, put them in a cage, and equip it with a button that delivers a treat when they push it. You know what happens: soon those rats will learn to push it like crazy.

Then alter the button so it sometimes delivers a painful electric shock instead of a treat. Those rats still keep pushing it. Then alter the button some more, so that it often delivers a painful electric shock instead of a treat. Those rats still keep pushing it.

Fix it so that pushing the button almost always delivers a painful shock. Ditto. Fix it so pushing the button always delivers a painful shock. Ditto. Long after pushing the button never delivers a treat, those rats keep pushing that button until it kills them. Now rats certainly don’t seek pain, so what’s the matter with these crazy rats?

But they aren’t crazy (at least not till near the end). Or codependent 😉 They are just normal rats in a perverted world that has gone upside-down on them. In that abnormal world, their normal behavior betrays them to the opposite of what they’re after. That’s because pushing the button delivered pleasure at first.

People react to the Rat Game the same way rats do.

traumaband

Dit verklaart waarom je blijft verlangen naar iemand die je pijn doet. Je hersenen hebben geleerd dat deze persoon aanvankelijk veel plezier en genot gaf. Daarom blijf je terugkeren, zelfs als je bijna altijd pijn ervaart.

Peptide Addiction: Verslaafd op celniveau

Je omgeving (familie, vrienden, collega’s) begrijpt niet wat er gebeurt en zal jou ook nooit begrijpen. Het misbruik vindt verborgen plaats; achter de schermen waar niemand het ziet. Door iemand die zo charmant en lief lijkt naar iedereen.

Als jou dit overkomt, ben je dus niet gek. Je bent niet dom, noch zwak. Je bent terecht gekomen in een draaikolk waarin geen enkele logica meer geldt. Niets is meer normaal en alles werkt anders. Zelfs fysiek ben je verslaafd geraakt.

Dit heeft te maken met hoe onze hersenen werken en hoe onze cellen reageren op peptides. Peptides zijn de chemische vertalingen van elke emotie die wij kunnen ervaren. Een peptide is een molecuul die uit bepaalde aminozuren bestaat.

Er is een peptide/chemische verbinding voor angst, eentje voor liefde, geluk, stress, lust, honger, verdriet, opwinding, woede enzovoort. De Hypothalamus is verantwoordelijk voor ons gedrag, ons zenuwstelsel en de hormonen. Op het moment dat we een emotie ervaren, zet de Hypothalamus deze emotie om in een peptide. Deze peptide komt terecht in je bloedstroom en uiteindelijk in verschillende delen van je lichaam.

Als je cellen regelmatig worden blootgesteld aan dezelfde peptides, bijvoorbeeld steeds weer angst-peptides afgewisseld met liefdes-peptides, dan raken je cellen hieraan verslaafd. Onze cellen maken geen onderscheid tussen goed of slecht.

“Give me more!!” is wat je cellen als het ware roepen als ze aan een peptide verslaafd zijn geraakt, ook al is dit een nare emotie zoals angst of woede.

De dans van aantrekken en afstoten

Het is een eindeloze dans van aantrekken en afstoten, beloning en straf, hel en hemel. De momenten van hemel en beloning worden steeds belangrijker voor je, zoals een drug die jou steeds weer die roes geeft. Die periodes geven je (tijdelijke) opluchting en hoop. Je probeert er alles aan te doen om dit te behouden en je partner tevreden te houden. Het maakt je afhankelijk van de ‘buien’ van degene die jou misbruikt. En je raakt hierdoor steeds verder van jezelf verwijderd.

Er gebeurt dus echt iets in je hersenen dat maakt dat je afhankelijk/verslaafd raakt. Je weet dat de drug je ziek maakt en toch verlang je ernaar. Je krijgt steeds meer afkeer van jezelf, je zelfbeeld en je eigenwaarde raakt naar de ‘gallemiezen’.

Dit is een sluipend proces. Voor je weet wat er gebeurt, zit je gevangen in het web van misbruik waaruit je niet meer loskomt. Je raakt ontregeld en in onbalans. Hoe jij je voelt is afhankelijk geworden van wat een ander doet. Dit heeft niets met intelligentie te maken. Het overkomt intelligente mensen en minder intelligente mensen. Mannen en vrouwen.

En als je je inmiddels bewust bent van wat er met je gebeurt, kan dit juist voor meer verwarring zorgen: je begrijpt zelf niet hoe het kan dat je hier niet uit los kunt komen. Je gaat je schamen dat je dit met je laat gebeuren. Nog meer voer voor zelfhaat. Precies de bedoeling van de narcist, zo houdt hij de touwtjes in handen.

Hoe kom je los uit een traumaband?

Herstellen van een traumaband vereist een gestructureerde aanpak:

  1. Bewustwording van wat er met je gebeurt is de eerste stap
  2. Volledig contact verbreken en fysieke afstand nemen van de narcistische partner én zijn/haar omgeving
  3. Daarna volgt een lange periode van afkicken waarin je nog vaak het gevoel dat je verlangt naar die partner moet zien te weerstaan en overwinnen
  4. Zelfzorg is cruciaal in deze fase – rust, gezonde voeding, beweging
  5. Dan is het belangrijk met jezelf aan het werk te gaan om te herstellen van het misbruik en je eigen patronen te gaan zien
  6. Fysiek herstellen, want je bent behalve verward, ook uitgeput en ziek
  7. De online cursus die ik hier aanbied
  8. Het persoonlijke traject dat ik hier aanbied

Je kunt herstellen van narcistisch/psychologisch misbruik deels vergelijken met het afkicken van welke verslaving dan ook. Nadat je afstand hebt genomen van de narcist, ben je nog lange tijd in gevecht met jezelf. En eenmaal afgekickt, volgt er nog een heel proces van bewustwording, oude patronen afleren, omgaan met emoties, lezen van je emoties en nieuwe patronen leren.

Een vraag die veel (ex)partners van narcisten bezig houdt, is die over het al dan niet ‘bewustzijn’ van narcisten over hun gedrag en wat ze aanrichten. Sommige narcisten zijn zich absoluut bewust van wat ze doen en andere narcisten geheel niet. Een aantal zijn zich deels bewust, anderen bij vlagen: dan weer wel en dan weer niet.

Het is hoe dan ook een schadelijk afweermechanisme, voor vooral naasten en de omgeving. Maar, bewust of niet; het maakt de gevolgen van het misbruik niet minder erg en het feit dat je jezelf hiertegen moet zien te beschermen.

Lukt het jou niet los te komen van een traumaband? Doe dan het online traject Loskomen van de traumaband.

  •  

FAQ-Traumaband:

Is traumabonding hetzelfde als codependentie?

Nee, hoewel er overlap kan zijn. Traumabonding ontstaat specifiek door de cyclus van misbruik en beloningen, terwijl codependentie meer gaat om een patroon waarbij iemand zijn identiteit en welzijn volledig afstemt op de behoeften van anderen.

Kan iemand met een gezond zelfbeeld ook in een traumaband terechtkomen?

Ja, absoluut. Traumabonding heeft weinig te maken met je startpunt qua zelfvertrouwen. De biochemische reacties en manipulatieve technieken kunnen zelfs mensen met een sterk zelfbeeld vangen in deze dynamiek.

Hoe lang duurt het om te herstellen van een traumaband?

Het herstelproces verschilt per persoon, maar verwacht minimaal 6-12 maanden voor de meest intense ontwenningsverschijnselen. Volledig herstel, inclusief het herkennen en veranderen van oude patronen, kan enkele jaren duren.

Kan ik nog vriendschappelijk contact houden met mijn ex-partner na een traumaband?

Dit wordt sterk afgeraden. De neurologische verbindingen die zijn ontstaan maken het bijna onmogelijk om gezond contact te onderhouden. Volledige afstand (no-contact) is de meest effectieve manier om te herstellen.

Komt een traumaband alleen voor in romantische relaties?

Nee, traumabanden kunnen ontstaan in verschillende soorten relaties: ouder-kind, werkgever-werknemer, vriendschappen, familie-relaties of zelfs tussen een persoon en een religieuze of ideologische groep.

About HeartSease

24 Reacties

  1. M.

    Wat een ontzettend goed en herkenbaar artikel! Dank hier voor.
    Zou niet verkeerd zijn als dit ook bekend wordt binnen de reguliere hulpverlening, want er wordt vaak onterecht veel te veel nadruk op je eigen aandeel gelegd, waarbij het aandeel van de misbruiker helemaal wordt genegeerd. Hierdoor nemen alle negatieve gevoelens die je aan het misbruik hebt over gehouden alleen maar toe.
    Ik heb inmiddels al veel kennis opgedaan over het narcistisch misbruik, maar die traumabinding had ik nog niet helder. Nu wel, super! Door alles wat ik inmiddels nu weet over narcisten en hun werkwijze, heb ik hoop dat het nu klaar gaat zijn met dit soort mensen in mijn leven. Kennis is macht en dat gaat zeker op bij contact met een narcist.

  2. Alf

    Helemaal eens !
    Na lange lange jaren van zelf-twijfel en zelf-verwijten, was het inzicht dat het aandeel van de dader zelf zeer groot is (of kan zijn), een enorme verlossing.
    Voor mij de grootste stap richting losmaken en herstel.
    Hulp-verleners zouden hier veel meer op mogen (en zelfs moeten) wijzen.

    • Ingrid

      Zo herkenbaar !! Jaren na de breuk met mijn ex heb ik me zo verwaarloosd, niets was het meer waard. Nu zijn we bijna 5 jaar verder. Het heeft me 4 jaar geduurd om die emotionele band die ik nog dacht te hebben, volledig los te laten. Ik herken mezelf stilletjes aan hoe ik vroeger was, voor mijn ex. Alles heeft tijd nodig en zal nooit alle wonden volledig helen … maar …. het betert en ooit word je weer “je oude ik”. Je eigen persoon met je eigen gevoelens en emoties die jij wil voelen.
      Super artikel !!

      • HeartSease

        Dankjewel Ingrid! Super fijn dat je eruit bent gekomen.

  3. Evie Tahapary

    Op dit moment sta ik te trillen inwendig. Vanaf 2016 door ex man mijn huis uit gestuurd. Was vanaf 1988 met hem 2 kinderen inmiddels 25 en 19. Lopen nu ook met geestelijke gevolgen van narcistische ervaring. Nu 2020 ben ik nog aan het loskomen psychisch, emotioneel. Vorige week zondag weer een confrontatie gehad probeer voor de zoveelste keer no contact heb het heel zwaar. Maar idd de ” geestelijke verslaving” naar hem is enorm zwaar.
    Ik blijf proberen met hulp van vriendinnen.
    Sommigen proberen/willen het te begrijpen maar denken dat ik te maken heb met een “gezonde normale” man.
    Dit vraagt van mij zoveel ingehouden frustratie en onbegrepen eenzaam gevoel

    • Rachel

      Inderdaad Evy dat eenzame machteloze gevoel dat is verschrikkelijk. Ik zou wel eens met mede slachtoffers willen praten.

      • Evie

        Ik sta hier voor open hoor

        • Pat

          Hallo Evie en Rachel, na 4 jaar vol aantrekken en afstoten en altijd het gevoel dat iets niet klopte, heb ik ontdekt dat ik met een somatische narcist te doen heb. Het voelde als zielsverwanten en ik ben zeer openhartig geweest en hij ook. Toch kreeg ik afkeer van zijn gebrek aan empathie en wanneer ik mijn frustratie en pijn liet zien kreeg ik een reactie die totaal gevoelloos bleek. Hij is steeds het slachtoffer. Ook erg veel word salads gehad en opnieuw love bombingen via facebook. Ik heb heel veel pogingen gedaan om een eind aan deze lijdensweg voor mijzelf te maken. Toen ik eindelijk de moed had en een respectvolle manier vond om uit deze relatie te gaan, leek het voor beiden eindelijk het einde. Helaas kreeg ik te maken met een verkapte en geniepige stalking. Hij bleef dus in mijn hoofd. Ik heb nog geprobeerd om vanuit de friendzone contact te houden, maar toen begonnen de triangulatie pogingen. Nu zit ik in de No Contact. Ik probeer sterk te blijven en wil mijn oude leven terug. Maar ik heb nog last van de traumaband. Ik sta ook open om met lotgenoten te mailen.

          • HeartSease

            Je mag ook altijd even klankborden en sparren met mij Pat, (als je dit wilt). Een kennismakingsgesprek (via Zoom) is niet duur en heel vrijblijvend en hierin kun je al veel inzichten, opluchting en erkenning ontvangen. Mail me gerust als je daar behoefte aan hebt.

          • Rachel

            Lieve Pat, ik snap als geen ander waar je door heen gaat, mijn mailadres is marjoleinevenden@gmail.com , zou fijn zijn om te praten met je, en als je niet te ver weg woont een keer face to face. Sterkte, en hou vol, al is het nog zo moeilijk😘

          • A.j.m. Reckman

            Hoi pat, ik zit in precies het zelfde probleem voel me waardeloos echt vreselijk dit.

          • Anna

            Hallo Pat, zo herkenbaar en pijnlijk hoeveel mensen zo kapot zijn gemaakt, gebruikt, bedrogen en belogen. De nasleep is onmenselijk zwaar, het maakt je hele systeem in de war. En hij, gaat verder zonder maar enig berouw. Ook ik ben op zoek naar lotgenoten, het onbegrip hoe dan bevliegt me vaak zo enorm. En..de eenzaamheid binnen jezelf is zo pijnlijk. Hoop ooit te kunnen zeggen, deze pijn ben ik overheen……Hou vol en fijn dat we er niet alleen voorstaan!

  4. Senna

    Narcisten doen emotioneel zo veel met je, dat is onbeschrijfelijk en bijzonder pijnlijk. Jouw wereld draait om hem en zijn wereld draait ook om hem. Ook al lijkt het vaak van niet want ze kunnen ook weer lief zijn en van alles voor je doen. Tot een volgend conflict waarin je weer niet begrepen wordt en oh wee als je dan verdriet uit of er over wilt praten want dan ben je hysterisch en loop je te mekkeren en is alles weer jouw schuld. En heb jij spijt dat je je emoties niet onder controle had, terwijl die waarschijnlijk heel normaal waren. Er is geen plek voor jou. Niet voor wie jij bent, niet voor wat jij voelt of vindt. Althans, zo ervaar ik het. En je weet ergens dat het niet aan jou ligt en dat wil je maar blijven bewijzen aan hem maar hij zal het nooit zo gaan zien. En dan toch wil je niets liever dan bij hem zijn. En tegen hem aanliggen. Het is echt de wereld op z’n kop. Met wat pech ga je uit frustratie ook vaak nog dingen doen die je normaal nooit zou doen. En dan heeft hij weer zijn zin. Jij bent gek en hij is normaal. Je kunt het niet winnen van iemand zonder hart. Echt niet.

    Ja Rachel, die eenzaamheid is inderdaad bijzonder intens. Ook ik zit er nog middenin. Blijven lezen! Er zijn veel artikelen over te vinden maar dit is zeker een goede. Als je nog niemand hebt gevonden om je verhaal te doen, mag je altjd mailen hoor. Je bent hierin echt niet alleen. Ookal voel je je wel alleen zonder of (misschien nog) met hem. Maar er zijn heel veel lotgenoten. Heeeel erg veel…..

    • Rachel

      Dank je wel Senna, het lijkt inderdaad een gebed zonder einde, elke keer als ik de moed bij elkaar heb, en een einde aan de relatie maak, dan vindt hij na een aantal weken toch weer een manier om contact op te nemen, dus het blijft in je hoofd zitten. Hoe kan ik je mailen? 😘

  5. Rachel

    Lieve Senna, bedankt voor je reactie, nee een mede “slachtoffer heb ik nog niet gevonden, alleen maar psychologen die mij een schuldgevoel aanpraten helaas. Zou heel graag met je willen mailen, hen alleen geen email adres van je. Voor jou een knuffel en ook veel sterkte. Liefs Rachel

  6. Lisa

    Mooi geschreven, dit gaf mij heel veel duidelijkheid. Alles viel opeens op zijn plek… waarom alles zo liep in de relatie.
    Het was uit en laatst wou hij me terug, nu ben ik gelukkig tot het besluit gekomen niet verder te gaan en heb hem zojuist geprobeerd uit te leggen dat hij waarschijnlijk deze stoornis heeft en zoals verwacht natuurlijk tegenstrijdige reacties en ontkennen… helaas maar het is niet anders, hij heeft in ieder geval de waarheid gehoord waar hij recht op heeft en wat hij daarmee doet is aan hem. Ik heb hem overal op verwijderd en geblokkeerd. Op naar de volgende stappen in het verwerkingsproces😅

    • HeartSease

      Dankjewel. Flinke stappen heb je gemaakt Lisa, hou vol en zet door.

  7. Frits

    Helemaal herkenbaar! Vreselijk…
    Na een relatie van 20 j, ondertussen 2,5 j gescheiden en op basis van leugens en manipulaties ten opzichte van psychologen, consulenten, het OM en rechters, veroordeeld tot één jaar gevangenisstraf.
    Een schoolvoorbeeld van psychopathische omkering, van victim blaming en van secundaire victimisatie.
    Ik ben nog steeds herstellende maar vrees dat ik levenslang gekregen heb.

  8. Liz Jansen

    Ik zit in exact dezelfde situatie. Ik ben 37. We hebben een zoontje van 5. Hij is in de 7 jaar continu vreemdgegaan en leent geld bij die vrouwen. Ik haat mezelf dat ik hem elke keer terugneem. Mijn leven is kapot. Maar toch hoop ik dat hij me belt of komt en zegt dat alles goedkomt. Ik weet wat er gebeurd maar ik kan hem niet loslaten. Ik voel jaloerzie waarom die vrouw boven mij. Ik ben een soort van zijn thuis vrouw waarbij hij altijd terugkomt maar ik merk dat hij continu
    Liegt en vaag doet en mij laat denken dat ik gek ben. Ik weet het niet meer. Ik leef in een hel.

    • Tessa

      Dag Liz, jij en je zoon zijn zoveel meer waard. In een gezonde relatie is er sprake van wederzijdse steun en liefde. Hij is helaas niet in staat in dit langdurig te geven. Probeer jouw focus langzaam naar jezelf te halen. Elke keer als je aan of over hem denkt, dan corrigeer je die gedachte door aan iets te denken dat voor jou heilzaam is. Neem de regie over jouw leven terug en stop de afhankelijk van hem. Dit voelt in het begin heel onnatuurlijk maar gedurende de weg zal je merken dat je weer iets meer op kracht komt. Lieve warme groet, Tessa

  9. Meera

    Wat een goed en duidelijk artikel. Dankjewel.

    Iemand deed zich voor als mijn gelijke in de communicatie heeft het maar liefst 16 jaar volgehouden om mijn aandacht vast te houden. Hij werkte internationaal in een hoge positie en zocht me op als hij in Nederland was. Hij voelde als mijn soulmate door verschillende toevalligheden en gevoelens die ik niet logisch kon verklaren. Ik maakte verschillende gebeurtenissen mee in mijn eigen privéleven, waarbij ik veel steun had aan hem. We hadden bijna dagelijks intensief contact via mail of app. Automatisch ontwikkelde ik sterke gevoelens voor hem. Dit leek wederzijds. Het leek te blijven in de friendzone, maar hij probeerde wel eens meer.
    Ik ben een vrouw van principes en discipline en hij heeft me nooit tussen de lakens gekregen, omdat ik vind dat hij niet hoort vreemd te gaan. Toch heb ik wel eigen grenzen overschreden en dit heeft iets gedaan met mijn gevoel van eigenwaarde en trots.
    Hij heeft een langdurige relatie van meer dan 30 jaar.
    Vandaar dat ik zijn grootste uitdaging was. Ik heb gedurende jaren geprobeerd los te komen van hem en steeds wist hij weer mij weer zover te krijgen om te communiceren. Hij was waarschijnlijk verslaafd aan mijn aandacht en gevoel van adoratie. Zelfs al vond ik hem qua uiterlijk niet aantrekkelijk. Hij is uiterst intelligent en charmant. Ik wist dat het niet goed voor me was en toch gaf ik steeds weer toe.
    Uiteindelijk hebben mijn principes mij geholpen om los te komen van hem. De laatste keer verliep dit met hevigere emoties en ik verwacht. Ik verwacht nu definitief.

    In mijn gevoel probeer ik alsnog zijn gedragingen te begrijpen en een puzzel op te lossen. Dit soort artikelen helpen mij om mezelf te begrijpen. Ik zag hem niet als narcist, terwijl hij dit wel lijkt te zijn.

    Veel sterkte voor wie ook worstelt met dit fenomeen waar we in meegetrokken zijn, maar niet om hebben gevraagd.

  10. Lea

    Heel juist, woord voor woord

  11. Mar

    Ik ben net geblokkeerd op de telefoon en whatsapp door mijn laatste vriend. Echt het heeft bijna 2jaar geduurd. En als we samen waren was het zoo fijn. Het voelde echt, dat je iets samen aan het opbouwen bent. Ook die 20 korte berichtjes, kusjes per uur op de app..Voelde zo heerlijk wat was/ben ik verliefd. Maar vaak ook erg verdrietig omdat hij mij weer zonder goede reden blokkeerde. En soms na wat weken of maanden weer contact zocht. En al die tussen tijd zat ik in mijn verdriet. Van dat hunkeren naar hem, hem niet kunnen vergeten ect. Geen dates meer hebben of verder gaan met mijn leven. Het leek of ik in een web zat. Een verslaving zo voelde het.. Ik had al zelf een gevoel hier klopt iets niet en daar heb ik hem mee geconfronteerd. Zelf op internet alles op gezocht over narcisme.. Een vriendin wees mij daarop.. Hem dat ook toe gestuurd. Maar toch bleef ik bij hem. Zelfs accepteerde ik dat hij steeds afspraken af zei.. Met rare uitvluchten ect. Maar hij wist het zo te draaien dat ik mij schuldig voelde.. Nu is het sinds gisteren ons contact verbroken door hem.. Omdat ik te fel reageerde na weer een afzegging van onze afspraak.. Ik zit nu alles te overdenken ben zo blij met dit artikel en zie zo veel overeenkomsten.. En ga eind van deze maand met een coach praten.. Die de huisarts mij heeft toegewezen vanochtend.. Ookal weet ik dit nu. Ik hou nog zoveel van deze man. Hoop dat ik sterk blijf en niet weer terug val.. Sterkte allemaal liefs M

  12. Sanjari

    Er is bij mij heel veel herkenning in dit artikel, net als andere op deze site en ook de reacties. Ik ben nu in de eerste fase van het me losmaken van een vier jaar durende narcistische misbruikrelatie. Helaas was het niet de eerste. Blijkbaar ben ik een langzame leerling en heb meermaals dezelfde soort ervaringen nodig gehad, voordat op emotioneel niveau het kwartje viel.

    Na het beëindigen van de voorlaatste narcistische misbruikrelatie heb ik ook heel veel over dit soort relaties gelezen. Mij is dus gebleken dat het mogelijk is om op hoofdniveau te weten hoe het in elkaar steekt, maar op gevoelsmatig niveau toch nog weer voor de bijl te kunnen gaan. Maar goed, mijn zelfinzicht is er wel enorm door gegroeid. Dat is overigens een positief punt aan dit hele verhaal. Want narcisten weten als geen ander je kwetsbaarheden te triggeren. Hierdoor kun je leren daar op een dieper niveau naar te kijken en jezelf op een dieper niveau te helen. Kortom narcisten kunnen bijdragen aan het individuele bewustwordingsproces, mits men de moed heeft om de eigen innerlijke demonen en draken in de ogen te zien.

    Ik heb daar in 2017 een artikel over geschreven, met als titel ‘Hoe narcisten en psychopaten je bewust maken..!’. Via de volgende link kun je het lezen:

    https://www.wanttoknow.nl/inspiratie/arend-zeevat/hoe-narcisten-en-psychopaten-je-bewust-maken/

    In een ander artikel, getiteld ‘Wat is solipsisme?’ benader ik het via een andere aanvliegroute. Daarvan is de link:

    https://www.wanttoknow.nl/inspiratie/wat-is-solipsisme/

    Ik wens jullie allen heel veel innerlijke heling, vrede en een gezonde zelfliefde toe.

Herstellen van narcistisch misbruik
error: Content is protected !!